Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana 2023.

HOD 23

Svake godine 10. rujna se u Hrvatskoj obilježava Hrvatski olimpijski dan, na spomen utemeljenja HOO-a. Njime se potiču olimpijska načela izvrsnosti, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Pod sloganom zajedništva i brojni osječki klubovi i sportaši su se uključili u ovu manifestaciju na svojim treninzima i sportskim terenima.

 

„Olimpizam je životna filozofija opisana u Olimpijskom credu – najvažnije na Olimpijskim igrama nije pobijediti, nego sudjelovati, kao što u životu nije najvažnija pobjeda, nego borba. Krugovi i boje Olimpijade inspirirale su i vizualni identitet Zajednice osječkog sporta kojoj je dan koji slavi olimpizam iznimno značajan jer ima važnost za svakog sportaša. Vrlo smo ponosni na aktivno uključivanje naših klubova na županijskoj i gradskoj razini u proslavu Hrvatskog olimpijskog dana. Slogan naše zajednice je „Zajedno za jedno. Zajedno za sport“. I upravo to zajedništvo klubova je vidljivo kroz sportaše koji na taj dan nose bijele majice kao „zastave prijateljstva“, poručio je predsjednik ZOS-a Alen Nađsombat.

„Značajan je ovo datum i za Športsku zajednicu Osječko-baranjske županije jer smo članica našeg Olimpijskog odbora u ime kompletnog sporta na ovim prostorima. Značenje toga dana je da su i naši sportaši bili sudionici najvećih sportskih manifestacija, a danas sa svojim suradnicima vode sport u Republici Hrvatskoj kao njegov najprepoznatljiviji brand u svijetu“, rekao je Dubravko Ižaković, glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije.

Predviđenim programima jednako se potiču pojedinci i skupine, sportske zajednice, udruge i odgojno-obrazovne institucije, kao i jedinice lokalne i područne samouprave, društva sportske rekreacije i svi drugi na bavljenje sportskim aktivnostima, uz promicanje olimpijskog pokreta. Bit će to uistinu lijep uvod u predstojeći Europski tjedan sporta koji počinje 23. rujna.

Foto: ZOS